Stijldansen terug van weggeweest in Bekveld

b

Enige tijd geleden kwamen enkele leden van het roemruchte Buurtschap Bekveld op het lumineuze idee op een daarvoor geschikte locatie lessen in stijldansen te organiseren. Gisteravond bezocht uw verslaggever te velde de School met de Bijbel (ook bekend als CBS Bekveld), die naast het geven van prima onderwijs aan kinderen, als locatie ook zeer geschikt blijkt te zijn voor het onderricht geven in een der oudste ontspanningsactiviteiten: de dans.

Het is in historisch opzicht aannemelijk dat sedert de kunstuiting muziek bestaat, er door de mens ritmisch bewogen wordt op muziek. Van meedeinen op muziek tot dansen op muziek, lijkt een kleine stap. Maar wie gisteren het sonore stemgeluid van dansmeester Berentsen de leerlingen de details van het stijldansen hoorde uitleggen, moet tot de conclusie komen dat de dans niet alleen een mooi en ontspannend ritueel is, maar de flankerende regels van het stijldansen strikt in acht genomen dienen te worden. Al was het maar om te voorkomen dat de heren de dames blauwe enkels of beschadigd schoeisel bezorgen en de dans daarbij ook nog een feest voor het oog wordt. Of nog liever, de romantische uitstraling krijgt die de dans verdient.

Nu is de romantiek langzaam uit het tijdsbeeld van het modernisme verdrongen, maar gelukkig blijkt de Achterhoek en dus ook Bekveld hier wars van. Gisteravond was dat duidelijk zichtbaar met de grote opkomst voor de danslessen. Het is interessant te zien dat niet alleen ouderen in een vermeende vlaag van nostalgische gevoelens zich het stijldansen meester willen maken, maar gezien de grote opkomst van de jongeren, het stijldansen aan een heuse rentree toe is.

Waren het in het eerste uur van de dansles vooral de ouderen die acte de présence gaven, onder het motto zoals de ouderen dansten, piepen de jongen, was in het tweede dansuur het lokaal vol met jeugdige dansparen die zich deze kans op het zich eigen maken van stijldansen niet lieten ontnemen.

Afgezien van het aangename en feestelijke karakter van de dans, spreekt hier ook de hang naar de romantiek, de gezelligheid en alweer, de zo typisch Bekveldse saamhorigheid een belangrijke rol. Waarbij deze keer en als genotvolle afsluiting, de hapjes en drankjes wederom niet ontbraken.

Zo worden de lessen in stijldansen niet alleen een feest van herkenning, maar ook een probaat middel de romantiek voor Bekveld te behouden.

Bij het komende grote Bekveldse Schuttersfeest valt dan ook te verwachten dat menig ouder en jeugdig danspaar zich jivend in de feesttent zal laten bewonderen.

Daarom een welgemeend bravo voor de initiatiefnemers van de Bekveldse danslessen.

Foto-impressie van de danslessen:

aa

Aarzelend begin.

a

Tonny Burghardt wil nu al los.

c

Privéles in de gang.

d

Romantisch intermezzo.

e

Ten voeten uit.

j

Anniet en Jan jiven de lichten van het plafond.

cc

Nee, Gerrie en Gert, het is niet de Driekusman.

f

De jeugd gaat los.

h

En hier ook.

bb

Gisteren nog hier, vandaag in Turkije.

i

De leraren ten voeten uit.

2 gedachtes over “Stijldansen terug van weggeweest in Bekveld

  1. Pingback: Bekveld gaat weer aan de dans | koningswegmagazine

  2. Pingback: Dansles en romantiek gaan hand in hand in Bekveld | koningswegmagazine

Plaats een reactie