Wakker Mens

DSC02744

Het zou een goede zaak zijn het waarheidsgehalte van beweringen die door de natuur- en milieubeweging gedaan en in allerijl door dagbladen gereciteerd worden onder de loep te leggen. En dat blijkt zeer nodig te zijn want niet alleen doen sommige beweringen schade aan eeuwenoude nobele beroepen zoals die van de boer, maar krijgen die ook soms het niveau van haat zaaien tegen bepaalde bevolkingsgroepen. Als je een bewering maar lang genoeg volhoudt, ook al is die bewering wetenschappelijk niet onderbouwd, dreigt die een eigen dynamiek te ontwikkelen, zo leerde ons de volksmenner Joseph Goebbels.

Zo was het Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit en van 2005 tot 2008 voorzitter van Wakker Dier, die de wetenschappelijke ethiek aan haar schoeisel lapte met het persbericht dat vleeseters hufteriger, asocialer en egoïstischer zijn dan vegetariërs. Dagbladen zoals de Volkskrant publiceerden het bericht meteen zonder het eerst wetenschappelijk gecheckt te hebben.

De stelling berustte op een onderzoek door nota bene twee universiteiten (Radboud en Tilburg). Maar naar later bleek waren de onderzoeksresultaten uit de duim gezogen en dus gebaseerd op een hoax. Een wetenschappelijke doodzonde die mevrouw de hoogleraar op een berisping wegens “onzorgvuldig professioneel handelen” door de universiteitsleiding kwam te staan. Of zoals de rector magnificus S. Kortmann het zei: heeft de hoogleraar de universiteit, de wetenschap en haar eigen vakgebied ‘in diskrediet’ gebracht. ‘Dat rekenen we haar aan.”  Haar aanrekenen, maar desondanks bleef het onderzoek naar haar falen geheim en mocht ze haar gangetje blijven gaan.

Dat mevrouw zelf vegetariër is en zichzelf vrijpleitte van de verzonnen onsympathieke bijvoeggelijkheden bewees nog eens extra de onjuistheid van haar stelling. Roos Vonk bleek nu juist zelf hufteriger, asocialer, egoïstischer te zijn met de stelling over vleeseters.

Maar wat als de misleiding niet uitgekomen was? Zouden vleesetende sollicitanten om het risico te vermijden dat een werknemer die hufteriger, asocialer, egoïstischer is, zijn nieuwe werkkring en dus de samenwerking met collega’s zou kunnen schaden, misschien niet vroegtijdig uit een selectieprocedure gezet zijn?

Of om nog een ander mogelijk effect van het frauduleuze onderzoek te bedenken, Big Brother die met een cluster aan bewakingscamera’s mee gluurt naar wat de consument bij de super in zijn boodschappenwagen smijt om deze vervolgens genadeloos te stigmatiseren. In dit geval geen stigmatisering op grond van huidskleur, geloof, sekse of geaardheid maar wegens het eetgedrag.

Door de inmiddels verdwenen omroep LLINK, waar de andere gewezen Wakker Dier-activist en Eerste Kamerlid voor de Partij voor de Dieren Niko Koffeman, mede scepter zwaaide, werd bij prominente Nederlanders niet in het winkelwagentje maar in de koelkast gesnuffeld ter bepaling wie wel en geen goed mens is.

Een vorm van heksenjacht op grond van de eetcultuur kon het gevolg zijn als mevrouw de hoogleraar en haar collegae niet ontmaskerd waren. Dat een van haar mede-onderzoekers niemand minder dan de recidivist in wetenschapsfraude Diederik Stapel was, maakt het des te erger dat de dagbladen gretig insprongen op deze hoax.

In hoeveel meer gevallen van de door de natuur- en milieubeweging en de volgzame dagbladen gedane beweringen de duim eraan te pas gekomen is of nog zal komen, weten we alleen nadat er onderzoek naar gedaan is. Helaas zijn de dagbladredacties zelden geneigd beweringen op wetenschappelijke onderbouwing te controleren, maar echter wel heel snel genegen die kritiekloos over te nemen. Zeg maar, journalistieke luiheid met mogelijk noodlottige gevolgen. In de wetenschap dat de natuur- en milieubeweging grote invloed heeft op de politieke besluitvorming en de opinievorming van de burger en er in die sector ook nog eens veel kapitaal omgaat aan salarissen voor het management, lidmaatschapsgelden en subsidies, is er dus alleszins reden de loep maar eens wat vaker ter hand te nemen.

Word dus ook Wakker Mens.

Advertenties

2 gedachtes over “Wakker Mens

  1. Pingback: Boerenbedrog: De boer zijn dood is Marianne Thieme haar brood | koningswegmagazine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s