Verdaagd Paasvuur mondt uit in vurig meifeest

Bekveld is een streek waar eeuwenlang boeren het landschap bepaalden en bestierden. Het leverde landschapsschoon en voedsel op. Het was gezien de meteorologische elementen en plagen die de obstakels in de noeste arbeid vormden soms vechten tegen de bierkaai. Nu de Bekveldse boeren net voor de periode van slecht weer de eerste snede gras van hun land gehaald hebben, was er gegronde reden voor een meivuur. Wetende dat vrijwel iedere Bekvelder boer of kind van boeren is en het rijke aanbod van dranken en spijzen slechts mogelijk is door de dadendrang van boeren, werd het verdaagde Paasvuur omgezet in een vurig meifeest.

Het begon kalm met een licht aanzwellend geroezemoes van het geleidelijk toenemend aantal bezoekers. Terwijl het zo nu en dan regende en de avond langzaam het daglicht verdreef, verhief zich op de berg snoeihout een schim die alles had van een toverkol en dat waarschijnlijk ook was. Het werd al snel duidelijk dat de bezemberijdster bezwerende gebaren maakte. We herinneren ons nog goed dat ze tijdens de Zomer in Bekveld ook ten tonele verscheen om haar toverkrachten te misbruiken. Om te verhinderen dat ze de koeien van de nabijgelegen melkveehouderij zou betoveren zodat die nooit meer melk zouden leveren, werd subiet besloten de beide schutterskoningen te gelasten fakkels in de berg snoeihout te steken, zodat de toverkol wijdbeens op haar bezemsteel het luchtruim boven de aan haar hielen likken vlammen zou verkiezen. En zo geschiedde ook.

Inmiddels begonnen de vlammen zich naar de top van de berg snoeihout te likken en spatte een regen van vonken tegen de donkere hemel op. De toeschouwers die nog net de schim van de toverkol in het niets zagen oplossen slaakten een zucht van verlichting dat het vuur het gevaar verdreven had. Reden te meer de avond op te offeren aan een daverend feest waarin de gelukzaligheid van het boerenleven, de rijke opbrengsten van de Bekveldse gronden en vruchtbaarheidsrituelen centraal zouden staan. Dat laatste was gezien de bevolkingskrimp zeker geen overbodige luxe.

Terwijl van buiten het knapperen van het meivuur nog te horen was, begonnen binnen de activiteiten die een meivuur toebehoren. Uit een dorp in de Achterhoek had zich een bende frisse jongens gemeld die bereid waren tegen een kleine gage bezoekers van het meifeest toe te zingen met vreugdevole liederen. Tot groot plezier van de aanwezige deernen verschenen de jongens in korte broek.

Het feest werd ingeluid door een groepje jonge boerenzonen die een met Achterhoekse polka als eerste de dansvloer bestormde. Kort na hun optreden gingen de andere beentjes ook van de dansvloer.

Het was tevens het moment dat tapkranen met het gulle goud uit Groenlo aan een langdurige waterval begonnen want na de noeste arbeid op het land waren de kelen gortdroog en was het bruisende beekwater de reddende engel.

Ondertussen begon ook een reeks vruchtbaarheidsrituelen zoals we die kennen uit de oude schilderkunst over het vroegere landleven. Niet alleen het gevogelte legt immers een ei in mei, ook de mens doet iets in mei.

De blijheid over de grote grasoogst en het gehaaste vertrek van de heks sloeg al snel op tilt met een uitzinnigheid die over de grenzen van betamelijkheid dreigde te gaan. Immers, een Oudhollandse spreuk zegt als het bier is in de man en de Tonino in de vrouw dan is de wijsheid in de kan. Anders gezegd, de emoties van de aanwezigen deden bij tijd en wijle het tentdoek trillen van ontzetting, maar de schade aan het tentdoek bleef gelukkig binnen de perken.

Daar komt nog bij dat de Keijenborgse dames van het Tonino-genootschap met frivole dansen het feest kwam begeesteren. Net bekomen van het Keijenborgse Koningsfeest deden ze een flinke duit in het zakje van het meifeest.

Zoals gebruikelijk hoort bij een meifeest een speenvarken met appel in de bek aan het spit te braden. Maar voor je het weet heb je trammelant met Wakker Dier en dus werd de hulp ingeroepen van de befaamde specialist in boerenfeesten Joost Jansen, om op een minder klassieke manier de magen te vullen. Vergezeld door twee fraaie Keijenborgse muzen wist hij de inwendige mens zodanig te versterken dat we ons ernstig mogen afvragen of alle geestverrijkende dranken, spijzen en de reeks vruchtbaarheidsrituelen niet een definitief einde van de bevolkingskrimp zullen inluiden.

Terwijl buiten een kille wind woei en het meivuur langzaam opbrandde brak in de tent een wilde stemming uit die aangemoedigd werd door de frisse jongens van Free Willy. Er ontstond zelfs naar oud-Achterhoeks gebruik een polonaise. Wakkere geesten zijn van mening dat we die term maar moeten veranderen in bekveldnaise.

Was er dan in het geheel geen negatief nieuws te melden. Welzeker was dat er. De jongens van Free Willy moesten zich in het holst van de nacht en in alle stilte uit de voeten maken want de boerendochters meenden de vruchtbaarheidsrituelen al te letterlijk op te vatten. Wat wil je ook met zo veel bloot gebeente op een daverend meifeest.

Op Facebook verschijnt nog een fotoverslag van het meifeest, maar hier alvast een kleine impressie:

De toverkol tiert hel en verdoemenis.

Maar de schutterskoningen slaan hard toe.

De aanwezigen in volle gloed.

De drone van Mark Sessink zag de heks wegvliegen.

Joost Jansen en schone deernen uit Keijenborg

Het gulle tapteam van het meifeest.

Free Willy doet een broek Aan Fuif

Jonge boerenzonen openen met een polka

Het gulle goud vloeit als beekwater.

Boerendochters.

Het Tonino-genootschap uit Keijenborg.

Geen melk- maar biermeisjes.

Free Willy roept op tot polonaise.

En dat gebeurt dan ook.

Vruchtbaarheidsritueel.

Het meifeest raakt op drift.

Nog eentje veslaggever?

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s